Perníčky
Moc ráda také peču a hlavně zdobím perníčky. Receptů je velké množství. Já jsem jako první vyzkoušela tento a už jsem u něho zůstala.
Recept:
1200g hladké mouky
400g moučkového cukru
300g rozpuštěného medu
250g rozpuštěného tuku (Hera, máslo)
4-5 vajec
2 lžíce perníkového koření
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
3 lžíce kakaa (já dávám víc, aby byly perníčky tmavší, ale potom je potřeba těsto "naředit" trochou mléka. Kdo nechce takto experimentovat, může perníčky ihned po upečení potřít vajíčkem rozmíchaným s kakaovým práškem, krásně na povrchu zhnědnou)
Zpracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme nejméně 24 hodin odležet v lednici. Těsto může takto na pečení "čekat" i několik týdnů.
Po upečení ještě horké potíráme rozmíchaným celým vajíčkem.
Upečené perníčky necháme několik dní "vydýchat", aby se z něho následné zdobení nedrolilo.
Bílková poleva
1 bílek
1 lžička citronové šťávy
1 lžička Solamylu
160-200g moučkového cukru
Mícháme tak dlouho až je hmota čistě bílá a "drží špičku". Trvá to 10-20 minut.
Perníčky ihned měkké
650g hladké mouky
250g moučkového cukru
250g 100% tuku (Omega, Iva,...)
4 celá vejce
130g tekutého medu
1/2 lžíce perníkového koření (může být i víc)
1 lžička mleté skořice
1,5 dkg jedlé sody
Vytvoříme těsto a nemusíme ho nechat odležet. Peču v horkovzdušké troubě při 180°C do "hotova" :o)
Pokud chceme perníčky tmavé, aby hezky vynikla poleva, přiáme kakao a odečteme stejné množství mouky. Já přidávám 70g kakaa a 70g mouky odečtu.