Perníčky 

Moc ráda také peču a hlavně zdobím perníčky. Receptů je velké množství. Já jsem jako první vyzkoušela tento a už jsem u něho zůstala.

Recept:

1200g hladké mouky

400g moučkového cukru

300g rozpuštěného medu

250g rozpuštěného tuku (Hera, máslo)

4-5 vajec

2 lžíce perníkového koření

1 prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

3 lžíce kakaa (já dávám víc, aby byly perníčky tmavší, ale potom je potřeba těsto "naředit" trochou mléka. Kdo nechce takto experimentovat, může perníčky ihned po upečení potřít vajíčkem rozmíchaným s kakaovým práškem, krásně na povrchu zhnědnou)

                                                                                                  

Zpracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme nejméně 24 hodin odležet v lednici. Těsto může takto na pečení "čekat" i několik týdnů.

Po upečení ještě horké potíráme rozmíchaným celým vajíčkem.

Upečené perníčky necháme několik dní "vydýchat", aby se z něho následné zdobení nedrolilo.

Bílková poleva

1 bílek

1 lžička citronové šťávy

1 lžička Solamylu

160-200g moučkového cukru

                                              

Mícháme tak dlouho až je hmota čistě bílá a "drží špičku". Trvá to 10-20 minut.

 

Perníčky ihned měkké

650g hladké mouky

250g moučkového cukru

250g 100% tuku (Omega, Iva,...)

4 celá vejce

130g tekutého medu

1/2 lžíce perníkového koření (může být i víc)

1 lžička mleté skořice

1,5 dkg jedlé sody

                                                                        

Vytvoříme těsto a nemusíme ho nechat odležet. Peču v horkovzdušké troubě při 180°C do "hotova" :o)

Pokud chceme perníčky tmavé, aby hezky vynikla poleva, přiáme kakao a odečteme stejné množství mouky. Já přidávám 70g kakaa a 70g mouky odečtu.